21 sep Schaakvoetbal of Voetbalschaak?
Tijdens het Wk voetbal zat ik me gruwelijk te ergeren op de verslaggevers die menigmaal de term schaakvoetbal in de mond namen. Ze hebben dus de balle verstand van schaken. Ikke wel. Niet voor niets wordt schaken een koninklijk spel genoemd. Daar wordt inderdaad ook met stukken geschoven over een bord, wat een trainer voor de wedstrijd ook doet, in de hoop dat de spelers het snappen. Maar als de uitvoering dan te wensen overlaat, moet de schaaksport het weer ontgelden. Bah!
Nee, schakers zijn veelal arme sloebers, die van toernooi naar toernooi reizen om uiteindelijk misschien met de hoofdprijs van een paar duizend euro een stukje relaxter te leven. Want eenmaal schaker, altijd schaker. Het spelletje is verslavend. Voetbal ook, zeg u. Ja, voor u als kijker. Voor de profvoetballer gaat het allang niet meer om de liefde voor de sport. Het geld ligt voor het oprapen als je jong bent en een beetje talent hebt. Een of ander Brits clubje komt je dan even verleiden met een aanbod waar je je oude club mee kunt kopen. Zoveel geld …en dan vergeten wat je moet doen als je op het veld staat.
Van Gaal, Hiddink, Sneijder, gekozen voor het geld en verloren voor het voetbal. Met resultaat ….schaakvoetbal ….nou hou daar in godsnaam mee op. Tegelijk met het WK Voetbal werd er hard gestreden om de Nederlandse titel Schaakvoetbal. Schaken en voetballen dus. Niet dat schakers nu zo goed kunnen voetballen. Maar voetballers die kunnen schaken lijkt me iets zeldzamer. Winnaar van het NK Schaakvoetbal in Utrecht werd HMC uit Den Bosch.
Nee, voor dat oeverloos heen en weer geschuif op de grasmat stel ik voor de term Voetbalschaak. Met een prijs voor de voetballer met de meeste Tikkie-Terug-Paasjes. Oftewel zoals wij hem hier in de buurt noemen: HARIE.