Schaakvoetbal of voetbalschaak?  Deel 2

22 sep Schaakvoetbal of voetbalschaak?  Deel 2

 

Geachte lezer, vergeef  het mij. Ik moet nog ergens op terugkomen. Als fervent schaker probeer ik in een column een stuk frustratie van mij af te schrijven. De term schaakvoetbal impliceert namelijk dat er een manier van voetballen wordt getoond die een vergelijking met schaken oproept. In mijn vorige column wijdde ik voornamelijk uit over het voetballen, een oude liefde van mij. Als tv-kijksport dan. Nu het WK achter de rug, ik over veel zaken anders ben gaan nadenken en onze eigen MM-competitie weer  is begonnen, is de aandacht voor het voetbal danig verslapt.

Nu ga ik alweer bijna de fout in. Dat krijg je als je eenmaal aan het schrijven bent geslagen. Even concentreren nu op de vergelijking voetbal en schaken. Als een of andere geleerde professor achter de microfoon ons, als kijker naar een voetbalwedstrijd, vertelt dat wij naar een potje schaken zitten te  kijken, heeft hij er dus de balle verstand van. Schaken is namelijk helemaal niet saai. Op alle niveaus zijn er partijen waar de stukken ervan vliegen, terwijl het bord in brand staat. Met zo’n uitspraak krijg je de voetballiefhebber wel stil lijkt me. En de wielrenner die, als hij de man met de hamer tegenkomt, als hij om zijn moeder roept, glimlacht en denkt er het zijne van. Liefde voor de sport, daar gaat het om.

Of het nu gaat om een partij tussen wereldtoppers zoals Carlsen-Caruana,  Strijbos-van der Sterren of Smith-Verplakke, het is altijd weer en 1op1 gevecht tussen individuele denktanks. Schaken is bovenal fun tijdens en na de wedstrijd. Er zijn natuurlijk legio spelers die zich goed voorbereiden op hun tegenstander. Een enkeling onder het motto, ik mag niet afgaan nu ik net gepromoveerd ben. Zo niet ondergetekende. Ik duik de theorieboeken niet in, maar tracht met verrassende zetten mijn opponent  uit te dagen. Dat ik daarbij wel eens het schip inga, nou en. Op deze manier is schaken, fun, leerzaam, uitdagend, creatief, spannend, etc. En vooral NIET SAAI.

De term schaakvoetbal is dus vanaf heden, zaterdag 20 september 2014, verboden. En probeer niet me de Zwarte Piet  in de schoenen te schuiven als het voetbal vanaf vandaag niet meer om aan te zien is. Heren professoren, U VRAAGT EROM.