Slot-herinneringen

26 mei Slot-herinneringen

slot

In die tijd (jaren negentig) had iedere plaats zijn eigen lokale omroep. Zo was er in Tegelen Slot-radio. Met een aantal jonge honden maakten we een cultuurprogramma genaamd Utopia. Mijn rol was die van eindredacteur. Met interviews en een aantal vaste rubrieken slaagden we erin om elke week een programma van 2 uur te maken op de zondagavond. Als we een keer vastzaten belden we Sef Derckx van het Limburgs Museum, die altijd goed was voor een boeiend verhaal van een kwartier. Af en toe liet de techniek ons in de steek*.

De volgende herinnering past in de categorie Geluk bij een ongeluk.

In de Maaspoort hadden de leerlingen van muziekscholen in de omtrek een hele dag gewerkt om aan het eind van de dag een uitvoering te verzorgen rond het thema filmmuziek. Ik had het plan opgevat om opnamen te maken en dan zondag de hele uitzending te vullen met deze muziek en een bespreking van de films met de redactie van het filmprogramma van de SLOT. Daar kon ik mooi een hele uitzending mee vullen, dacht ik vol vertrouwen.

De technicus van de Maaspoort zou dit voor mij op een cassette opnemen, maar toen ik na het concert deze ging ophalen, stond er niets op. Wat een ramp! Maar later op de avond belde een  technicus van de Slot mij met de mededeling dat hij alles op film had en de kwaliteit goed was.

Hij slaagde erin alles over te zetten op band en redde zo de uitzending. Op zondagavond liep het als een speer. Ik kan me nog goed herinneren dat een collega mij na afloop belde en zei:

‘Ik heb 2 uur ademloos zitten luisteren’.

Daar deed je het voor.

 

 

*Voor opnamen buiten de studio maakten we gebruik van een cassetterecorder. Het modernste van het modernste was toen de minidisc. Een heel handig en gebruiksvriendelijk apparaat dat af en toe kuren vertoonde. Op de boekenmanifestatie in de Haandert in Tegelen zou ik een aantal interviews opnemen. Het onbetwiste hoogtepunt hiervan was het gesprek met Adriaan van Dis. Hij noemde de ontvangst op de avond als een warm bad, dat weet ik nog. Helaas wachtte mij later in de studio een koude douche. De disc was leeg.