Spiegel

09 apr Spiegel

Spiegel_GR

 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe invulling van je leven, moet je je realiseren dat alles wat je in feite doet een spiegel is van jezelf. Dat geldt ook voor alle mensen die je ontmoet en de manier waarop je de relatie met die personen invult. Dat mag logisch klinken maar ik denk dat maar weinigen hier stil bij staan. Een goede test voor mij het gesprek met twee adviseurs dat ik had in juli 2014. Ik had de tijdschrifen waarop ik ben geabonneerd meegenomen (the Optimist, Onze Taal, New in Chess en Zing). Ik legde ze op tafel en zei: dit ben ik. Er ontspon zich een geanimeerd gesprek over wensen, doelen en kansen. Ik heb dit verwoord bij het onderdeel ‘ík’.

 

De volgende stap was het starten met schrijven van columns en gedichten.  Hier kon ik mijn ei in kwijt. Opnieuw werkte dit als een spiegel als ik dit teruglees. Liefde voor de natuur, respect voor het leven, maatschappij-kritisch en anti-politiek. Ik dompelde me onder in de sociale media en merkte tot mijn verbazing dat het spiegelprincipe mij als vanzelf stuurde richting de circulaire economie, de kantelbeweging en de filosofie. Bijzondere belangstelling gaat uit naar het onderwijs, dat niet zozeer gericht moet zijn op de prestatie maar op de belangstelling van het kind. Natuurlijk moet er een gezonde kennisbasis zijn, maar de onderwijzer moet vooral een goede begeleider zijn.

 

Het nieuws met rampen, terrorisme en corruptie is vooral negatief gekleurd. Laat dit vooral niet als een spiegel op je eigen gemoed werken. Zoek positief nieuws en positieve mensen op. Kunstenaars en jonge ondernemers. Doe Gave Dingen. Kijk in je eigen spiegel en filosofeer over hoe jij je rol kan spelen. Op weg naar een betere wereld.