Workshop Spontaan schrijven

20 apr Workshop Spontaan schrijven

 

schrijflab

 

Afgelopen zaterdag organiseerde Koos van den Kerkhof de workshop Spontaan schrijven. Hiervoor had ik mij reeds bij de aankondiging/uitnodiging spontaan aangemeld. Wat is er immers aanbevelenswaardiger dan een intensieve schrijfoefening met gelijkgestemden in een inspirerende omgeving om het op een laag pitje bivakkerend vuur weer op te laten laaien? Een hoopvol gestemde woordkunstenaar werd wederom niet teleurgesteld.

 

Ter voorbereiding hadden de deelnemers 15 trefwoorden moeten noteren tijdens een ruikwandeling. Hiermee maakte Koos duidelijk dat we met onze zintuigen, in dit geval de neus, een verhaal kunnen herbeleven. In mijn geval vertelde het onder een slopershamer neerdalende stof en gruis een verhaal van herinneringen. Zo werd het ons duidelijk dat we voor een verhaal onze zintuigen het werk kunnen laten doen. Misschien moeten we wat vaker onze ogen sluiten en de oren spitsen of de geuren opsnuiven. In het kader van een nieuw bewustzijn is dat een aanrader.

 

In een volgende opdracht verzamelden we plekken, werkwoorden en dingen/dieren op papier. Dat leverde uiteraard veel onmogelijke of ridicule combinaties op, maar ook wonderschone dichtregels.

Dat was ook de uitdaging: een gedicht te maken van 5 verzamelde combinaties. Echt een openbaring, een feest van woorden. Veruit de mooiste vond ik: ‘In mijn rug fietsen echte vrienden’. De titel van een gedicht waardig.

 

De rest van de middag mag je met oefeningen zoals een bootassociatie, clusteren en ontregelend schrijven best intensief noemen. Bovenal was het bijzonder leerzaam met een schat aan eyeopeners. Met dank aan Koos aan de andere deelnemers van de workshop.